WIJ! is voor privatisering van Staalbergven en de Cultuurcentra

Posted on Posted in Artikelen

Er zijn in de gemeente Oisterwijk een aantal dossiers die niet stromen en die heel zwaar drukken op de gemeentelijke begroting. Deze dossiers zijn in ieder geval: Openluchtbad Staalbergven en Cultuurcentrum Tiliander en Den Boogaard. Deze dossiers vragen iedere keer heel veel aandacht en leiden tot voortdurende kopzorgen. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze kwesties is dat de exploitatie feitelijk door de gemeente geschiedt. Het gemeentebestuur als ondernemer. Dat is meestal geen succesvolle combinatie. Als we kijken naar de resultaten van de afgelopen jaren, dan kunnen wij vaststellen dat het ons gemeentebestuur niet lukt om tot een succesvolle exploitatie te komen. Het lijkt niet mogelijk om zwarte cijfers te schrijven. Waar in sommige gevallen overheidsinitiatieven tot overconsumptie leidt (Jeugdzorg en WMO), blijkt dat er hier juist te weinig vraag is of dat het aanbod niet aansluit op de behoefte.

Patroon doorbreken

Tijd dus om dat te veranderen. Hoe? Door het patroon te doorbreken. Dat kan logischerwijs maar op twee manieren. De eerste optie is de exploitatie te staken. Een andere, meer voor de hand liggende oplossing, is om deze in handen te geven van een ander. Zou het niet mooi zijn om bijvoorbeeld de gezamenlijke horeca Oisterwijk het Staalbergven te laten runnen?  Recreatieplas De Langspier in Boxtel en IJzeren Man in Vught bewijzen dat commerciële exploitatie van dit soort voorzieningen werkt. Laat ondernemers bepalen welke kansen er liggen om anno 2020 een openluchtbad of cultuurcentra in een kleine gemeente op een financieel duurzame manier te runnen. Dat vraagstuk is op zichzelf al ingewikkeld genoeg.  Brand je vingers hier verder niet aan en concentreer je op je primaire overheidstaken.

Volg ons op