WIJ! Oisterwijk is voor Corona Masterplan Winkelgebied

Posted on Posted in Artikelen

WIJ! Oisterwijk bereikt verontrustende berichten van winkeliers. Het is heel stil op straat. Zij hebben een dringende behoefte aan een masterplan om, ondanks alle beperkende maatregelen, er nog het beste van te kunnen maken en onze gemeente te behouden als een aantrekkelijke locatie om te winkelen. Zeker met het oog op de komende feestdagen. Wat WIJ! betreft is er geen reden om 2020 in totale mineur te laten eindigen.

We weten allemaal dat winkeliers en horeca elkaar versterken. Zonder het een niet het ander. Niets is fijner om voor dat je gaat winkelen of juist daarna iets te gaan drinken of te eten. De mens is een sociaal dier. We hebben de behoefte om met elkaar leuke en gezellige dingen te doen. Oisterwijk voorziet ruim in die behoefte en is een van de beste plekken om te zien en gezien te worden. Dat kan nog steeds. Wat kunnen we doen om dat voor de langere termijn veilig te stellen? De winkeliers hebben daar wel ideeën over. Aan creativiteit geen gebrek.  Aan hoop en vertrouwen in de toekomst evenmin.

We doen er als consumenten goed aan om zoveel als mogelijk lokaal te winkelen. Geeft het je een goed gevoel om jouw geld in de zakken te laten verdwijnen van anonieme (buitenlandse) aandeelhouders van webwinkels als Amazon, Bol.com, Wehkamp of Zalando of gun je dat liever aan iemand die je kent en die je kan helpen deze crisis door te komen? Dit is een van de manieren om te voorkomen dat landelijke corona-maatregelen desastreuze gevolgen hebben voor onze lokale economie.  

De belangrijkste voorwaarde om de creativiteit van de middenstand tot bloei te laten komen is dat gemeente, centrummanagement en verhuurders met hun meedenken om het ook mogelijk te maken. Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen en om een flexibele en meegaande houding. Door binnen bestaande lijntjes te blijven kleuren gaat er niets gebeuren. Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld door straat signing over het bewaren van onderlinge afstand en looproutes, consumenten het gevoel krijgen in een veilige en corona-intelligente omgeving te kunnen winkelen. De gemeente kan veel doen door meer regelruimte te creëren bijvoorbeeld als het gaat om initiatieven op straat. Zo zouden de regels met betrekking tot een standplaatsvergunning tijdelijk kunnen worden versoepeld. Omdat er maar een beperkt aantal mensen in de winkel mogen zijn, zou het trottoir voor de winkel een belangrijke rol kunnen spelen om dit op te vangen. Dit alles in combinatie met een instructie aan de boa’s om meer empathisch te handhaven.

Voor WIJ! Oisterwijk is de eerste logische stap naar dit masterplan een dialoog tussen alle betrokken partijen om ideeën uit te wisselen en met elkaar tot afspraken te komen. Wie neemt daartoe het initiatief? De winkeliers zelf, Centrummanagement, de gemeente of moet WIJ! dat doen? Laat het ons weten! 

Volg ons op

Comments are closed.